politika
vijest

Melodrama konkurencije

Foto: AFP / DPA / Lars Halbauer

Prema neslužbenim, ali navodno pouzdanim informacijama tportala, Adris grupa se odlučila na prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) multinacionalnoj kompaniji British American Tobacco (BAT). Na direktni upit novinarke Adris grupi u potrazi za službenom informacijom odgovor je glasio: “Točno je jedino to da Uprava TDR-a, u skladu s odlukom skupštine od 20. siječnja ove godine, traži najpovoljnije rješenje za dugoročnu održivost TDR-a – uključujući i prodaju. U tom smislu postoji ozbiljan interes respektabilnih svjetskih kompanija za TDR, no nije dogovoren posao ni s jednom od njih. Ako bude novih činjenica, izvijestit ćemo regulatorne institucije i javnost. Napominjemo da će konačnu odluku o budućnosti TDR-a donijeti skupština dioničara.”

Prije nego naznačimo specifičnu povijest odnosa između TDR-a i BAT-a, prisjetimo se razloga odluke Adris grupe o prodaji TDR-a i napuštanju core businessa, duhanske proizvodnje. Sve razloge je potanko naveo Ante Vlahović, većinski dioničar i predsjednik uprave, u pismu dioničarima koje smo analizirali prije nekoliko mjeseci. Adris se odlučio na napuštanje duhanske proizvodnje i diverzifikaciju poslovnih aktivnosti uslijed liberalizacije tržišta, neadekvatne monetarne politike koja ne štiti izvoznike, izostajanje državnih poticaja, izlaska iz CEFTA-e i ulaska u EU i uvođenja sličnih nepovoljnih makroekonomskih mjera. Rukovodstvo je u takvoj situaciji racionalno zaključilo da se ne mogu oduprijeti globalnoj konkurenciji i profite odlučila potražiti u turizmu, ribogojstvu i osiguravateljskom biznisu.

Ironija u cijeloj priči jest da je BAT, navodni kupac TDR-a, u vrijeme povoljnijih makroekonomskih okolnostima, preciznije u periodu kad je rovinjska kompanije mogla koristiti državne poluge u osujećivanju konkurencije i gradnji monopolne pozicije, bio doslovno istjeran s domaćeg tržišta. BAT je krajem devedesetih kupio Tvornicu duhana Zadar. Uložili su 60 milijuna eura i namjeravali pokrenuti proizvodnju. No kroz godine, s obzirom na razne opstrukcije i administrativne prepreke, koje su po svemu sudeći izvedeni u koordinaciji Rovinja i Zagreba na što upućuje i sudska presuda, BAT je odlučio napustiti zadarski projekt i otvorio tvornicu u Vranju u Srbiji. No, nakon što se institucionalni okvir promijenio i konkurentska dinamika posljedično počela ugrožavati profite, TDR je izgleda odlučio u “melodramatskom obratu” sklopiti posao s “najljućim neprijateljem”. Iako je prodaja uvjetovana petogodišnjim zadržavanjem proizvodnje u tvornici TDR-a u Kanfanaru, očito je da BAT ne kupuje proizvodni pogon već tržišni udjel.