politika
vijest

Tvornica duhana Rovinj prodana BAT-u

Foto: AFP / Imaginechina

Dva tjedna nakon što su počele curiti neslužbene informacije danas je i službeno potvrđeno – Adris grupa će prodati Tvornicu duhana Rovinj multinacionalnoj korporaciji British American Tobacco (BAT). Prema obavijesti iz Adris grupe, kupoprodajni ugovor je potpisan tijekom vikenda, osim same tvornice uključuje i ostale Adrisove tvrtke iz duhanskog sektora, a ukupna vrijednost transakcije iznosi nešto malo više od pola milijarde eura.

Naznake da će se Adris grupa u jednom trenutku povući iz duhanske industrije bile su vidljive kroz razne investicije prethodnih godina, od turizma preko ribogojstva do osiguravateljskog biznisa, odnosno kroz diverzifikaciju poslovanja. Naznake su svoju razređenu strategiju zadobile u pismu većinskog dioničara i predsjednika uprave Ante Vlahovića, upućenog ostalim dioničarima prije godinu i pol. U tom pismu je Vlahović naveo razloge zašto više ne mogu konkurirati na tržištu jačim igračima i zašto je nužan zaokret u diverzifikaciju poslovanja. Kao partner se pojavio BAT, upravo ona firma koju je Adris grupa, tada još u povlaštenom odnosu s državom i s povoljnim makroekonomskim kontekstom u pozadini, uspjela odstraniti s domaćeg tržišta ranih dvijehiljaditih.

No, iako je ugovorom predviđeno da BAT mora zadržati proizvodnju u tvornici u Kanfanaru minimalno idućih pet godina, očito je da BAT ne kupuje proizvodni pogon već tržišni udjel izlaskom Adris grupe iz sektora. Osim što sama racionalna logika poslovanja nameće takav zaključak, neminovnost ishoda za radnike TDR-a vidljiva je i iz neprestanog naglašavanja čelnika Adris grupe da su uspjeli zadržati proizvodnju u Kanfanaru. Pogotovo jer u ugovoru postoji klauzula po kojoj bi prijevremeno zatvaranje tvornice “koštalo” BAT 50 milijuna eura. Iz perspektive BAT-a se čini potpuno iracionalnim da ne posegnu za tim troškom. A radnici će još jednom na svojoj koži osjetiti da se racionalnost kapitala ne poklapa s njihovim neposrednim interesima.