rad
Slovenija
vijest

Povijesno postignuće sindikata radnika u trgovačkom lancu Engrotuš

Foto: Tuš.

Nakon najave štrajka u prosincu i šest mjeseci intenzivnih pregovora, članovi slovenskog sindikata Tuš postigli su veliku pobjedu: potpisan je prvi kolektivni ugovor s tvrtkom Engrotuš d.o.o. koji će osigurati veće plaće i bolje uvjete rada za sve radnike. U posljednje tri godine, radnici u trgovačkom lancu Engrotuš organizirali su se u reprezentativan sindikat, a krajem prošle godine zaprijetili su štrajkom zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. To je poslodavce natjeralo da sjednu s radnicima za stol i otpočnu šestomjesečne pregovore kojima su se radnici uspjeli izboriti za sljedeće promjene:

1. Povećanje plaća: od 1. lipnja ove godine osnovna plaća prodavača iznosit će 1.270 eura (bruto), što će porasti na 1.300 eura (bruto) 1. siječnja 2025., a plaće ostalih radnika također će proporcionalno rasti, prema platnim razredima. Poslodavac će morati povećati plaće kako nacionalna minimalna plaća bude rasla, što znači da prodavači u Tušu više neće raditi za iznos manji od minimalne plaće.

2. Ograničenje transfera radnika u druge poslovnice: od 1. siječnja 2025. radnici će moći biti premješteni u podružnice na maksimalno 50 kilometara udaljenosti, a trajanje premještaja radnika u drugu podružnicu bit će ograničeno na ukupno ne više od 30 dana godišnje. Strože ograničenje za transfere do najviše 30 km od prebivališta će se osigurati roditeljima djece do prvog razreda osnovne škole.

3. Veća mogućnost balansiranja obiteljskih i radnih obaveza: poslodavac će sada morati osigurati da radnici koji su roditelji maloljetne djece imaju prednost prilikom dogovora o obavljanju prekovremenog ili noćnog rada, kao i pravo na preraspodjelu radnog vremena i korištenje prava na godišnji odmor. Radnici koji brinu o članovima obitelji kojima je potrebna njega moći će u slučaju potrebe iskoristiti šest dana plaćenog dopusta.

4. Ograničenja rada agencija za privremeno zapošljavanje: nakon što zaposlenik agencije za privremeno zapošljavanje provede 5 mjeseci rada u Engrotušu, poslodavac će im morati ponuditi ugovor o radu na neodređeno. Radnici zaposleni preko agencija za privremeno zapošljavanje također će steći pravo na ugovor o radu na neodređeno vrijeme nakon šest mjeseci rada u Tušu, čak i ako su mijenjali agencije koje su ih u tom razdoblju slale na rad u Tuš.

5. Ograničenje jednostranog raspoređivanja neravnomjerno raspoređenog radnog vremena za

radnike starije od 55 godina.

6. Pravo na 6 dana plaćenog dopusta za žrtve obiteljskog nasilja.

7. Pravo na nedostupnost: Poslodavac ne smije kontaktirati radnike nakon završetka radnog vremena.

Nakon završetka pregovora, Andraž Mali iz Centra za društvena istraživanja (CEDRA), koji je pružao podršku radnicima u cijelom procesu, izjavio je: “Povijesni potpis kolektivnog ugovora u Tušu, na tragu aktivnosti prošlog prosinca i povećanja plaća na početku godine, predstavlja ohrabrujući val pomaka u poboljšanju standarda rada u sektoru maloprodaje mješovitom robom i šire. Rezultat je to trogodišnjeg zajedničkog i hrabrog angažmana radnika Tuša. Prošlog prosinca zauzeli su se za sebe i digli glas najavivši štrajk. Sindikat je pokazao svoju kolektivnu moć. To je omogućilo ne samo povećanje plaća za sve zaposlenike, već i osiguranje da radnici nikad više neće biti plaćeni ispod minimalne plaće, ali i druge nefinancijske dobitke. Neka uspjeh radnika Tuša bude poticaj svim radnicima da vide da možemo uspjeti.”

Ladi Rožič iz Sindikata radnika u trgovini na malo Slovenije (SDTS) pohvalio je pregovarački tim sindikata Tuša, napominjući da bi on trebao biti primjer na razini sektora: “Uspjeh sindikata Tuš primjer je radnicima drugih trgovačkih lanaca i snažno polazište za naše napore na razini sektora. Poslodavci trenutno odbijaju slušati radničku klasu i čak žele oduzeti prava koja smo već uspješno izborili, kao što su bonusi za poslijepodnevnu i noćnu smjenu.” Za radnike Tuša ova pobjeda ne znači da je borba gotova – odmah po potpisivanju sporazuma nastavili su s organiziranjem i pripremaju se za novu rundu pregovora na jesen kako bi uveli novi okvir za dodatke za uspjehe na radu i naknade za rad subotom, za koji u priopćenju kažu: “[rad subotom] nam oduzima zasluženo vrijeme za odmor, za sebe i naše bližnje. Borba za subote je borbu koju ćemo morati voditi zajedno s drugim sindikatima. Moramo se i šire organizirati, surađivati s drugim radnicima. Samo tako ćemo postići bolje uvjete rada i života, uključujući provedbu novih propisa o nošenju teških tereta, kraće radno vrijeme, manji intenzitet rada, povećanje kvalitete javnih usluga, ukidanje nestandardnih oblika zapošljavanja i više slobodnog vremena za sve!”

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje raznovrsnosti i pluralizma elektroničkih medija.