politika
Srbija
vijest

Hapšenjem do kopanja

Foto: AFP / Marko Đoković

Serija protesta koji su prethodnih nedelja organizovani širom Srbije, nastavljena je održavanjem velikog skupa u subotu u Beogradu. Protest je okončan blokadom dve železničke stanice i moto-puta na mostu Gazela. Policija je u nedelju rano ujutru razbila blokade i uhapsila organizatore, koji su ekspresno osuđeni na trideset i četrdeset dana zatvora, zbog remećenja javnog reda i mira. To je iniciralo blokadu raskrsnice kod zgrade Vlade u nedelju, nova okupljanja u nekoliko gradova i nova hapšenja lokalnih organizatora.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i ministar policije, Ivica Dačić, u nedelju ujutro su održali vanrednu konferenciju za medije, gde su najavili žestok obračun sa svima koji učestvuju u blokadama. Vučić je delom izmenio svoj narativ po pitanju Rio Tinta, ali nema sumnje da je i dalje ostao pri stavu da je otvaranje rudnika važan nacionalni projekat. Organizatori najavljuju nove proteste i blokade tokom sedmice.

Protest i blokade

Prema proceni Arhiva javnih skupova, organizacije koja se već duže vreme bavi prebrojavanjem broja učesnika protesta, ocenjeno je da je u subotu uveče u Beogradu bilo okupljeno četrdeset hiljada ljudi. Policija, koja je u sličnim slučajevima proteklih godina iznosila podatke o par hiljada demonstranata, sada je objavila da se okupilo dvadeset sedam hiljada ljudi. Pokret Kreni Promeni je, na osnovu aplikacije koja procenjuje broj učesnika na protestima, objavio da se okupilo sto devetnaest hiljada ljudi. U svakom slučaju, reč je o jedom od masovnijih protesta u Srbiji u 21. veku.

Organizatori su do poslednjeg trenutka držali u tajnosti šta je plan nakon protesta. Poslednji govornik je, na kraju svog obraćanja, objavio kuda se ide i da je cilj da budu blokirane centralna železnička stanica Prokop i železnička stanica na Novom Beogradu. Deo okupljenih je spontano ostao na mostu Gazela, blokiravši moto-put.

Tokom noći su demonstranti, preko provladinih medija, optuživani da žele da zaustave razvoj Srbije, da su instruirani iz inostranstva, te da je konačni cilj smena predsednika. Premijer Vučević je demonstrante uporedio sa “raspalom bandom“, optuživši ih da prete smrću predsedniku. U sličnom tonu su nastavili i ostali istaknuti članovi SNS-a preko društvenih mreža.

Dolaskom oko dvesta pripadnika žandarmerije pod opremom za razbijanje demonstracija, blokade su razbijene u nedelju rano ujutru. Prema rečima okupljenih, u razbijanju su učestvovali čak i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice. Trojica organizatora, koji su privedeni u nedelju ujutru, tokom dana su ekspresno osuđeni za narušavanje javnog reda i mira.

Čini se da su kazne preoštre i da treba da posluže kao upozorenje svima koji planiraju da ubuduće učestvuju u blokadama. Dvojica su dobila kaznu od trideset dana zatvora, dok je trećem organizatoru određena kazna od četrdeset dana.

Da li će kopati?

U vanrednom obraćanju predsednik je, po običaju, istakao kako su demonstranti u dosluhu sa regionalnim neprijateljima Srbije, te kako njihovi mediji likuju zbog dešavanja u Beogradu. Najavio je da će razgovarati sa zabrinutim narodom, ali da neće praviti mitinge po Srbiji. Da li će najavljena turneja po Srbiji zaista biti sprovedena bez masovne mobilizacije članstva SNS-a, ostaje da se vidi.

O Rio Tintu sada navodno misli sve najgore, i naglasio je da i dalje nije odlučeno da li će se početi sa projektom. Ako bude kopanja, desiće se tek za dve godine, pod uslovom da budu garantovani svi ekološki i zdravstveni standardi.

Posebno mesto zauzelo je pitanje legitimnog načina protestovanja. Naravno, sasvim je legitimno održavati demokratske proteste, no sa anarhistima, marksistima, građanistima i fašistima koji su se odlučili za blokade nema pregovora. Njih će čekati hapšenja i višegodišnji postupci pred nadležnim organima.

Obraćanje je trebalo da posluži kao kontrola štete. Otuda potreba da se ogradi od Rio Tinta i ostavi mogućnost da se projekat obustavi. Malo je verovatno da će zaista doći do obustavljanja projekta, imajući u vidu koji su ulozi na stolu. Pre se radi o pokušaju smirivanja tenzija i pravljenju podele među demonstrantima, na one mirne i druge koji su spremni na nasilne akcije.

Blokada dve železničke stanice je iskorak u odnosu na proteste koji su organizovani proteklih godina, zato je i reakcija države bila tako oštra. Ipak, hapšenja su naišla na brze reakcije ljudi i organizovana su nova spontana okupljanja. Nema sumnje da Srbiju čeka avgust prepun uličnih akcija, protesta i blokada.