društvo
Hrvatska Srbija
vijest

Novo staro doba

Foto: Unplash

Očajne majke nekada su potajno nazivale noćnu astro liniju da pitaju: recite mi, hoće li se on ikada oženiti. Ali tarot i horoskop odonda su promijenili ruho, stekli samopouzdanje i sa zadnje stranice Glorije preselili na ulice, trgove i parkove. Ima u tome nešto – danas se malo tko neće složiti. Ljudi loše dane pripisuju retrogradnom Merkuru, a dojmove o mračnim škorpionima, borbenim lavicama i hirovitim vodenjacima iznose kao činjenice. Na raznim seansama, tečajevima i retreatovima skupo se naplaćuju vjekovi lova na vještice. Iscjeljuju se maternice, povezuje se sa svetom ženstvenošću, bude se unutarnje boginje, održavaju se muški i ženski krugovi, manifestiraju se vizije.

Vrata suvremene industrije duhovnosti otvaraju se lako, s prvim satom joge ili običnim guglanjem zdravstvenih tegoba. Čak i ako je to zadnje što ste tražile od sata joge, ženski i muški princip ili ženska i muška energija pojmovi su koje ćete usput morati probaviti ili potisnuti. Ako imate problema s reproduktivnim zdravljem, možda ne prihvaćate svoju ženstvenost, koja bi trebala biti “fluidna”, nježna i “primateljska”, nikako kruta, snažna i nametljiva, što su odlike muškog principa. Ako ste dobili otkaz ili imate financijskih problema, morate iscijeliti svoj negativan stav prema novcu i reprogramirati svoj način razmišljanja metodom manifestiranja obilja.

Pod okriljem industrije duhovnosti nalaze se ove i razne druge ideje i prakse koje su zadnjih desetljeća sve popularnije. Iako njuejđerski poduzetnici, mediji i sljedbenici nevoljko koriste taj termin, New age je uvriježeni sociološki naziv za ovaj džumbus ideja koji se nekad naziva i pokretom, a vuče korijene iz različitih religija i tradicija od paganizma nadalje. Unatoč nejasnoći, lako je nanjušiti njuejđerski vokabular i filozofiju u pozadini različitih metoda iscjeljivanja, prosvjetljenja i samopoboljšanja. Kamen temeljac te filozofije je hiperindividualizam, ideja da je promjena svijesti jedino što je čovječanstvu potrebno kako bi evoluiralo i tako nadišlo sve probleme. Ovaj naizgled anti-ideološki pravac u svojim ekstremima ipak zna pokazati političku dimenziju i odlutati radikalno udesno, a i u svojoj umjerenoj i deklarativno apolitičnoj varijanti često zastupa nimalo progresivne vrijednosti. Tu su između ostalog rigidne ideje o prirodnim rodnim ulogama, kao i začudna podudarnost njuejđerske etike s duhom kapitalizma, u fokusu na “obilje” (abundance) ili zgrtanje bogatstva bez granica.

U ljetnom tematskom bloku “Novo staro doba” do kraja mjeseca bavit ćemo se nekim političkim aspektima New age trenda. U trećem nastavku niza tekstova o dodirnim točkama new age spiritualnosti i desnice, Aleksandra Savanović bavi se promicanjem patrijarhalnih ideja u ime ženskog osnaživanja. Lidija Čulo donosi reportažu o neokolonijalnom dašku industrije duhovnosti za zapadnjake na Baliju, a Filip Peruzović preporuča nam film Dušana Makavejeva “W. R. Misteriji organizma” o psihoanalitičaru Wilhelmu Reichu koji je utjecao na hipi pokret i ideju slobodne ljubavi koja je obilježila kasne šezdesete i sedamdesete godine. U sklopu temata možda se nađe i koje uredničko iznenađenje, a i idući mjesec ćemo se baviti ovom temom i istraživati uvjete rada u industriji duhovnosti. Za kraj naglašavamo da smo jučer ušli u razdoblje punog Mjeseca u Vodenjaku koji je u napetom aspektu s Uranom, što može ometati rad računalnih sustava i stvoriti kvarove na društvenim mrežama, pa molimo za razumijevanje.